Pretraga
Close this search box.

Vodopad

Vodopad Kopren

Vodopad Kopren je drugi najviši vodopad u Srbiji, sa visinom od 103,5 metara. Nalazi se odmah ispod staroplaninskog vrha Kopren, po kojem je i dobio naziv, na nadmorskoj visini od 1820 metara, što ga stavlja na prvo mesto po nadrmoskoj visini na kojoj se nalazi. Smešten je na Dabidžinom potoku, koji izvire na nadmorskoj visini od 1963. metara.

Vodopad Kopren i njegove osvne karakteristike

Vodopad Kopren otkrio je i izmerio dr. Saša Milanović, sa rudarsko-geološkog fakulteta, centra za hidrogeologiju karsta u Beogradu, 16. juna 2011. godine. Izmerena dužina vodopada iznosi 148 metara, dok je njegova visina 103,5 metara, sa padom od 56,4 stepena. Tog dana, Kopren je postao najviši vodopad Srbije i to je ostao sve do sledeće godine, kada je otkriven Kaluđerski skok, sa nadmorskom visinom od preko 200 metara. Pre otkrića Koprena, najviši vodopad u Srbiji je bio Jelovarnik.

Kopren se sastoji od velikog broja kaskada, veličina od par metara, pa sve do četrdesetak metara. Najbogatiji je vodom u proleće, kada počne da se top sneg sa vrha Kopren.

Koprenski vodopad – Kako doći do njega?

Do ovog vodopada možete doći iz više pravaca i na više načina. Ono što je sigurno, jeste da Vam ne predstoji lagan put, ukoliko ne posedujete terensko vozilo.

U video prilogu ispod, možete pogledati kako izgleda vodopad Kopren:

Do Koprena možete doći preko Jelovice i Širokih luka, pa preko Kaca kamena. Možete stići i kanjonom Jelovičke reke. Jedna od opcija su i Dojkinci, pa preko Stražne čuke do Koprena.

Nama posebno zanimljivo zvuči ruta kroz Arbinje, kanjonom Dojkinačke reke, pa od vodopada Tri kladenca možete krenuti u uspon ka Koprenu. Koji god put da izaberete, čeka vas jedna nezaboravna avantura i uživanje u netaknutoj prirodi Stare planine.

Lokacija vodopada

Bili ste ovde? Ostavite komentar:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Vodopadi na Staroj planini

Čunguljski skok

Donji Piljski vodopad

Kaluđerski Skokovi