Pretraga
Close this search box.

Vodopad

Kaluđerski Skokovi

Kaluđerski skok ili Kaluđerski skokovi je vodopad i biser istočne Srbije i nalazi se na Staroj planini, ispod najvišeg vrha – Midžor.  Preciznije, vodopad se nalazi na pritoci Rakitske reke – Kaluđerskoj reci. Pad počinje na nadmorskoj visini od 1554 metara.

Na Staroj planini, sa zapadne strane, nalazi se najveći broj vodopada Srbije, od kojih je baš Kaluđerski skok najviši, sa visinom od 232 metara.

Ko je i kada pronašao vodopad Kaluđerski skok?

Vodopad ima kaskadni pad, a tačnu i zvaničnu visinu vodopada izmerio je Dragovan Stojadinović Šule 9. juna 2012. godine, zajedno sa Sašom Milanovićem – doktor nauka, Ljiljanom Vasić – diplomirani inženjer hidrogeologije i Miloradom Kličkovićem iz Zavoda za zaštitu prirode Srbije – diplomirani inženjer hidrogeologije.

Izgled vodopada Kaluđerski skok

Kao što je već pomenuto, ovaj vodopad spada u grupu kaskadnih vodopada, i sastoji se od velikog broja manjih vodopada. Vodopad počinje na nadmorskoj visini od 1554 metara, a kaskade se spuštaju na kotu od 1322 metara nadmorske visine. Najveći broj kaskada je pod nagibom između 55° i 60°, ali se ističe nekoliko pod nagibom između 80° i 90°.

U neposrednoj blizini Kaluđerskog skoka nalazi se selo Topli Do. Pripada teritoriji parka prirode Stara planina i pored vodopada predstavlja glavnu turističku atrakciju ovog područja.

U video prilogu ispod, možete pogledati kako iz vazduha izgleda Kaluđerski skok. Zaista jedan neverovatan prizor:

Najbolje vreme za obilazak vodopada

Vreme za obilazak ovog vodopada jeste rano proleće, jer je tada najpogodnije. Tada se sneg sa vrhova planina još uvek topi i vegetacija nije gusta. Inače je put veoma nepristupačan, sa gustom vegetacijom i strmim prolazima. Upravo zbog ove nepristupačnosti, vodopad je moguće posetiti, ali samo uz planinarsku opremu. Nikako se ne preporučuje da na ovaj put krenete sami, bez vodiča, osim ako niste iskusni u planinarenju.

Lokacija vodopada

Bili ste ovde? Ostavite komentar:

Vodopadi na Staroj planini

Čunguljski skok

Donji Piljski vodopad

Vodopad Kopren