Pretraga
Close this search box.

Naša najlepša planina

Šarm Kamene Gostuše na Staroj Planini

Kamena Gostuša, ilustrcija, pixabay.com, arhiva
Kamena Gostuša, ilustrcija, pixabay.com, arhiva

Na visini od 800 metara iznad mora, na Staroj planini, skriva se jedno posebno mesto – Gostuša, poznata i kao Kameno selo. Ovaj dragulj seoskog turizma Srbije oduševljava svojom jedinstvenom arhitekturom i prirodnim lepotama.

Gostuša je, kao što joj i samo ime govori, selo izgrađeno gotovo isključivo od kamena, sa zidovima od kamena i drveta, krovovima od kamenih ploča i malo vezivnog materijala u vidu blata. Ova tehnika gradnje potiče iz davnih vremena i iako se sve ređe koristi, u Gostuši je postala sinonim za autentičnost.

Iako je selo nekada brojalo oko 1.500 stanovnika, danas je naseljeno sa svega oko 150 meštana. Ipak, Gostuša nije na rubu nestajanja, već postaje sve popularnija destinacija za posetioce iz gradova i ravničarskih krajeva.

Ilustracija, kamene kuće, foto: pixabay.com
Ilustracija, kamene kuće, foto: pixabay.com

Njena posebnost privlači radoznale posetioce koji dolaze da vide celo selo izgrađeno od kamena i okrečeno zemljom. Gostuša takođe čuva 36 vodenica na potocima reke Gostušice, iako su mnoge od njih nažalost urušene.

Ljubitelji prirode i tradicionalne kuhinje posebno će uživati u ovom selu, a šarm Gostuše dopunjuju i prelepi pejzaži Starog planinskog regiona.

Nakon što istraže čuda Gostuše, posetioci često nastavljaju da istražuju druge delove Stare planine, uključujući Zavojsko jezero, vodopade, planinske vrhove, sela Topli do, Rsovci, Dojkinci i srednjovekovne manastire u ovom čarobnom kraju.

Piše: Jelisaveta Stajić

Imate komentar?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Najnovije na portalu

APEL

MUP apelovao na građane da ne pale travu i rastinje zbog opasnosti od požara

Dobro došli

Festival vodopada na Staroj planini!

Pridružite se našem pokretu

Oživimo Staru Planinu zajedno!

Smestaj na Staroj Planini