Pretraga
Close this search box.

Nestvaran prizor

Polu-divlji konji na Staroj planini: Prirodna atrakcija koja oduševljava turiste

Foto ilustracija, konji na proplanku, foto: pixabay.com
Foto ilustracija, konji na proplanku, foto: pixabay.com

Na Staroj planini, u blizini vrha Babin zub, može se naići na polu-divlje konje koji su poznati po svojoj prijateljskoj naravi i ljubavi prema ljudima. Ovi konji često dolaze do restorana Plaža, gde uživaju u prirodi i pružaju posetiocima jedinstvenu priliku za fotografisanje i uživanje u prizoru koji je za ovo podneblje nestvaran. Staroplaninski venac, koji se proteže u dužini od 550 km i deli se sa Bugarskom, dom je ovih prelepih konja koji su postali pravi simbol ove regije.

Polu-divlji konji na Staroj planini predstavljaju fascinantan primer životinjskog sveta koji je uspeo da se prilagodi prirodnom okruženju uz minimalan ljudski nadzor. Ovi konji, iako slobodni i nezavisni, razvili su blage osobine i sklonost ka druženju sa ljudima, što ih čini jedinstvenim.

Konj, ilustracija, arhiva, foto: pixabay.com
Konj, ilustracija, arhiva, foto: pixabay.com

Poreklo i karakteristike

Polu-divlji konji na Staroj planini potiču od domaćih konja koji su nekada bili u vlasništvu lokalnog stanovništva, ali su tokom vremena pušteni ili pobegli u prirodu. Oni su se prilagodili planinskim uslovima, razvijajući snažne fizičke osobine koje im omogućavaju da prežive u surovim klimatskim uslovima. Njihova ishrana se sastoji uglavnom od biljne vegetacije koju nalaze na planini, a zimi često traže sklonište u šumovitim predelima.

Konj koji sam šeta putevima Stare planine, pitom je i ne plaši se ljudi, foto: ,,Staraplanina.info''
Konj koji sam šeta putevima Stare planine, pitom je i ne plaši se ljudi, foto: ,,Staraplanina.info“

Društveno ponašanje

Ono što ove konje izdvaja jeste njihova društvenost i interakcija sa ljudima. Za razliku od potpuno divljih konja, polu-divlji konji na Staroj planini nemaju strah od ljudi. Naprotiv, često prilaze posetiocima, što pruža retku priliku za bliski susret sa ovim prelepim životinjama. Njihovo prisustvo u blizini turističkih lokacija, kao što je restoran Plaža kod vrha Babin zub, doprinosi turističkoj atraktivnosti ovog regiona.

Ekološki značaj

Polu-divlji konji igraju važnu ulogu u ekosistemu Stare planine. Njihovo kretanje i ishrana pomažu u održavanju biološke raznolikosti, sprečavanju zarastanja pašnjaka i promicanju zdravog ekosistema. Njihovo prisustvo je indikator očuvanog prirodnog staništa koje može podržati raznovrsne biljne i životinjske vrste.

Konji u blizini Kalne, foto: ,,Staraplanina.info''
Konji u blizini Kalne, foto: ,,Staraplanina.info“

Turistički potencijal

Posetioci Stare planine često su oduševljeni susretom sa ovim konjima, što doprinosi popularizaciji i razvoju turizma u ovom delu Srbije. Fotografije sa polu-divljim konjima su neizostavan deo uspomena sa planine, a sam prizor konja u prelepom prirodnom ambijentu predstavlja jedinstveno iskustvo. Organizovane ture i šetnje koje uključuju susrete sa ovim konjima postaju sve popularnije, čime se dodatno povećava interesovanje za ovaj region.

Polu-divlji konji na Staroj planini su prava prirodna atrakcija, pružajući posetiocima retku priliku da dožive bliski kontakt sa slobodnim životinjama u njihovom prirodnom staništu.

Piše: Strahinja Živković

Imate komentar?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Najnovije na portalu

Dobro došli!

Srbija EPIC ŠKODA Stara planina – KSCM 2024

Lepote na Staroj planini

Održana avatura planinarenja „Highlander“ na Staroj planini

Dobro došli

Stara planina: „Moon Fest“ održaće se u noći punog meseca

Smestaj na Staroj Planini