Pretraga
Close this search box.

APEL

MUP apelovao na građane da ne pale travu i rastinje zbog opasnosti od požara

Požari, vatrogasci, foto: pexels.com
Požari, vatrogasci, foto: pexels.com

Sektor za vanredne situacije MUP-a upozorava građane da budu odgovorni i poštuju zakon, izbegavajući paljenje trave, niskog rastinja i smeća, te da budu oprezni prilikom rukovanja otvorenim plamenom.

U slučaju primetnog požara, građani treba odmah da obaveste vatrogasno-spasilačku jedinicu pozivom na broj telefona 193, kako je saopštila Policijska uprava Niš.

Ovo saopštenje dolazi u periodu izrazito visokih temperatura za ovo doba godine i suvog vremena, koje pogoduje razvoju požara na otvorenom prostoru. Požari se brzo šire, predstavljajući ozbiljnu pretnju životima i imovini građana.

MUP podseća građane da je Zakonom o zaštiti od požara strogo zabranjeno spaljivanje trave, niskog rastinja, smeća, kao i loženje vatre u šumi ili na udaljenosti manjoj od 200 metara od ruba šume.

Nepoštovanje ovih zakonskih odredbi može rezultirati novčanim kaznama. Za fizička lica, kazne se kreću od 10.000 do 50.000 dinara, dok su za pravna lica kazne od 300.000 do 1.000.000 dinara.

U slučaju požara, hitno je kontaktirati vatrogasnu službu na broj 193.

Sektor za vanredne situacije, uz podršku drugih službi Ministarstva unutrašnjih poslova, inspekcijskih organa na republičkom i lokalnom nivou, sprovodiće pojačane nadzore i patroliranja radi otkrivanja i kažnjavanja neodgovornih pojedinaca koji krše zakon, sve u cilju smanjenja rizika od požara i zaštite bezbednosti građana.

Piše: Strahinja Živković

Imate komentar?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Najnovije na portalu

Dobro došli

Festival vodopada na Staroj planini!

Pridružite se našem pokretu

Oživimo Staru Planinu zajedno!

Ne palite na otvorenom!

Težak dan za Staru planinu – izgorelo 100 hektara niskog rastinja i borova

Smestaj na Staroj Planini