Pretraga
Close this search box.

Možda niste znali

Evo odakle potiču imena Stara planina i Babin zub

Stara planina, stari hotel, foto: Staraplanina.info
Stara planina, stari hotel, foto: Staraplanina.info

Stara Planina, sa svojom impozantnom lepotom, predstavlja jedno od najznačajnijih prirodnih blaga Srbije. Ovo planinsko čudo smatra se zaštitnim znakom prirodne raskoši i netaknute divljine. Ali, da li ste se ikada zapitali kako je Stara Planina dobila svoje ime i odakle potiče naziv „Babin zub“?

Poreklo Naziva „Stara Planina“:

Naziv „Stara Planina“ odražava njen vekovni karakter. Stara Planina je jedna od najstarijih planina u Evropi, sa bogatom istorijom i velikim značajem za biodiverzitet. Njen naziv je odražava kao izvanredno prirodno blago koje je dugo prisutno u srpskoj kulturi.

Stara planina, pogled na prelepu prirodu
Stara planina, pogled na prelepu prirodu

Mistični „Babin Zub“:

I dok se naziv „Stara Planina“ odnosi na dugu istoriju, „Babin zub“ ima svoj nežniji koreni. Legenda kaže da je ime „Babin zub“ inspirisano jednim od najviših vrhova na Staroj Planini, koji podseća na zub stare žene. Ova priča dodaje da se „Babin zub“ smatra zaštitnikom planine i njenih posetilaca.

Stara Planina i „Babin zub“ nude nezaboravna iskustva, od planinarenja do istraživanja divljine. Posetite ovu predivnu planinu i otkrijte njenu bogatu istoriju i priče koje čine deo njenog šarma. Stara Planina i „Babin zub“ čekaju da budu istraženi!

Piše: Strahinja Živković

Imate komentar?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Najnovije na portalu

APEL

MUP apelovao na građane da ne pale travu i rastinje zbog opasnosti od požara

Dobro došli

Festival vodopada na Staroj planini!

Pridružite se našem pokretu

Oživimo Staru Planinu zajedno!

Smestaj na Staroj Planini