Pretraga
Close this search box.

Životinje

U Dimitrovgradu radionica “Povratak lešinara na Staru planinu”

Foto: pticesrbije.rs
Foto: pticesrbije.rs

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije srdačno poziva građane Dimitrovgrada i okolnih mesta na radionicu „Povratak lešinara na Staru planinu“ koju će organizovati 29. novembra. Pored osnovne teme, šta je potrebno uraditi kako bi se na jugu Srbije ponovo nastanile ove išezle gnezdarice, govoriće se i o tome od čega stradaju ptice i druge divlje životinje i kako to sprečiti.

Veliki događaj u ornitološkim krugovima u Srbiji ove godine je bilo beleženje čak 11 beloglavih supova i jednog crnog strvinara iznad Stare planine. Beloglavi sup, u Srbiji nekada široko rasprostranjena vrsta, danas zauzima samo mali deo svog nekadašnjeg staništa, dok crnog strvinara nemamo na gnežđenju već duže od 50 godina, isti je slučaj sa belom kanjom i bradanom, još dve vrste lešinara koje su nekada naseljavale teritoriju Srbije. Veštačka hranilišta širom Balkana, kao i projekti reintrodukcije u susednoj Bugarskoj, zaslužni su za povećanje populacije beloglavih supova i crnih strvinara, pa su tako zabeleženi i na jugu naše zemlje.

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije će u saradnji sa Turističkom organizacijom Caribrod, 29.11.2023. sa početkom u 12.00 časova, u kongresnoj sali Sportskog centra „Park” u Dimitrovgradu organizovati radionicu „Povratak lešinara na Staru planinu”, gde ćemo predstaviti sve opasnosti koje prate ove vrste širom Balkana i Evrope, benefite koje njihovo prisustvo donosi ali i izazove sa kojima se susrećemo kada je nelegalno stradanje životinja u pitanju, i želimo da zajedničkim snagama iznedrimo rešenja na ovu temu kao i da planiramo dalje aktivnosti. Prijave za radionicu su obavezne putem sledećeg formulara najkasnije do 27.11.2023.

U prilog brojnim problemima kada je stradanje divljih ptica u pitanju govore i podaci iz nedavno objavljene „Crvene knjige ptica Srbije“ u kojoj su predstavljene najugroženije vrste ptica. Podaci su prikupljeni za ukupno 352 pouzdano zabeležene vrste, od kojih je bilo moguće analizirati 255 vrsta ptica. Rezultati su alarmantni jer se čak 123 vrste suočavaju sa rizikom od iščezavanja, a među činiocima koji ih ugrožavaju izdvaja se lov, krivolov i sakupljanje jedinki (ugrožava 40 vrsta) i zagađenja koja potiču iz poljoprivrede, među kojima i trovanje pesticidima (ugrožava 44 vrste).

Radionica je otvorena za sve građane, institucije i organizacije jer su trovanje, hvatanje i ubijanje životinja široko rasprostanjeni problemi i tiču se podjednako očuvanja biodiverziteta i zdravlja životne sredine, a direktno zdravlja nas ljudi. Da bismo vratili lešinare na jug Srbije moramo uporedo da rešavamo ove probleme i da preduzmemo konkretne korake koji bi podržali ove ptice“, pojašnjava Slobodan Marković, ornitolog DZPPS-a i jedan od predavača na radionici.

(Preuzeto: pticesrbije.rs)

Piše: Jelisaveta Stajić

Imate komentar?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Najnovije na portalu

APEL

MUP apelovao na građane da ne pale travu i rastinje zbog opasnosti od požara

Dobro došli

Festival vodopada na Staroj planini!

Pridružite se našem pokretu

Oživimo Staru Planinu zajedno!

Smestaj na Staroj Planini