Pretraga
Close this search box.

Turizam

Stara planina: Raj za ljubitelje prirode i tradicionalne hrane

Planina, ilustracija, foto: pixabay.com
Planina, ilustracija, foto: pixabay.com

Stara planina, koja se prostire duž granice između Srbije i Bugarske, važi za jednu od najlepših planina na Balkanu. Ova veličanstvena planina, poznata i kao Balkan planina, privlači brojne posetioce svojim prelepim pejzažima, netaknutom prirodom i bogatom florom i faunom. Međutim, osim prirodnih lepota, Stara planina je poznata i po svojoj autentičnoj domaćoj hrani koja oduševljava sve posetioce.

Planina, ilustracija, foto: pixabay.com
Planina, ilustracija, foto: pixabay.com

Jedan od najpoznatijih specijaliteta Staroplaninskog kraja je belmuž. Ova tradicionalna jela je prava kalorijska bomba koja se pravi od mladog ovčijeg ili kravljeg sira, kukuruznog brašna i soli. Priprema belmuža je jednostavna, ali zahteva pažljivo mešanje i kuvanje kako bi se postigla savršena tekstura.

Belmuž, foto: Staraplanina.info
Belmuž, foto: Staraplanina.info

Belmuž je izuzetno hranljiv i energetski bogat obrok koji su pastiri nekada koristili kao glavni izvor energije tokom napornih dana provedenih na planinskim pašnjacima. Danas je belmuž neizostavan deo gastronomske ponude Staroplaninskog kraja, a posetioci ga mogu probati u mnogim lokalnim restoranima i etno domaćinstvima.

Pored belmuža, na Staroj planini možete uživati i u drugim tradicionalnim jelima kao što su: pečenje ispod sača, domaći kajmak, razne vrste pita, kao i raznovrsna jela od divljači. Sve ove delicije pripremaju se po starim receptima, koristeći lokalne, sveže sastojke, što doprinosi njihovom autentičnom ukusu i visokom kvalitetu.

Stara planina nije samo destinacija za ljubitelje prirode i planinarenja, već i za sve one koji žele da osete pravi ukus tradicionalne srpske kuhinje. Poseta ovoj planini pruža jedinstvenu priliku da se upoznate sa bogatom kulturnom i gastronomskom tradicijom ovog kraja, uživajući u prelepim pejzažima i ukusnoj domaćoj hrani.

Piše: Milena Ristić

Imate komentar?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Najnovije na portalu

Dobro došli!

Srbija EPIC ŠKODA Stara planina – KSCM 2024

Nestvaran prizor

Polu-divlji konji na Staroj planini: Prirodna atrakcija koja oduševljava turiste

Lepote na Staroj planini

Održana avatura planinarenja „Highlander“ na Staroj planini

Smestaj na Staroj Planini